Ne zamandır denemek istediğim bir börekti sonunda geçen ayki gün toplantımız için yaptım. Tarifi kuzenimden aldım. Bir çok kişi de kıymalı börek diye yedi:)
malzemeler:
5 adet yufka
iç harçı:
1,5 su bardağı yeşil mercimek
1-2 adet soğan
karabiber, kimyon, pulbiber, tuz
sosu için:
1 paket margarin
1 su bardağı su
üzeri için;
mavi haşhaş
yapılışı: Mercimeği haşlayıp, suyunu süzün. Bir tencereye sıvıyağ koyup yemeklik doğradığınız soğanı kavurun. Mercimeği ekleyip 5 dakika daha kavurun. Baharatlar ile tatlandırın. Sosu hazırlamak için margarini eritin. Bir kasede su ile birlikte karıştırın. Bir yufkayı tezgaha serin. Sostan her yerine fırça ile sürün. İkinci yufkayı da üzerine serip sostan sürün. Yufkayı kare yapacak şekilde dört bir tarafında kesin. Eninden ortadan ikiye bölün. Her iki parçayı boydan 10 cm. eninde uzun şeritler halinde kesin. Mercimekli harçı paylaştırın. Yanları açık kalacak şekilde rulo olarak sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpin. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. (Dört bir yanından kestiğim parçalarıda birleştirerek sardım.) 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
afiyet olsun...
15 yorum:
arkadaşım çok sık yapar, bayılırım. Ellerine sağlık, sevgiler
Kesinlikle bizde de mercimekle yapılan börekler hep etli, kıymalı sanılır:) Ellerine sağlık Gülaycım. LEzzetleri görünüşlerinden belli.
mercimekli börek gerçekten çok nefis oluyor.Ben yaparken haşhaşda kullanıyorum.
Ellerinize sağlık. nEFİSLER.
bende bu böregin tahinlisini yapıyorum gerçekten leziz oluyor.ellerine saglık.
bayılırım bu börege,gerçekten ilk defa yiyen herkes de kıymalı zannediyor:)görüntüsü de harika..
Yıllardır mercimekli poğaça yaparım ve çok severim ama çoğu kişinin hala bu konuda yanılgısı olması beni şaşırtıyor doğrusu ellerine sağlık Gülaycım nefisler her zaman ki gibi bu arada o günkü poğaçalardan o günden beri iki kez yaptım desem yakında izninle yayınlayacağım
sevgiler
bizde de sık yapılır anne evinde özellikle, kıymalı diye yenir hakikaten ve bence kıymalıya göre daha güzel! belki de ben mercimek severim diye:) poğaça börek hem mercimekli olur, çok da güzel olur... ellerine sağlık!
Ellerine sağlık canım katlama şeklini pek anlamadım ama tadı harikadır eminim sevgiler...
Çok güzel olmuş canım ellerine sağlık sevgiler..
Çok leziz olur bilirim,ellerinize sağlık.Bu arada evet kıymalı derseniz çok kişiyi inandırabilirsiniz birde böyle bir tarafı var:)
Iyi de nasil pisiyor bu borek? Firinda mi yoksa kizariyor mu? Sanirim yazmayi unutmussunuz...
merhaba (adsız),
öncelikle uyardığın için çok teşekkür ederim.. gerekli düzeltmeyi yaptım.
sevgiler
ilk fırsatta deniycem ellerinize sağlık nefis görünüyorlar
Merhaba,
Tarifi yayınlayali 1 seneyi gecmis ama ben yeni gördüm. Anlamadığım yufkalar 5 katmi olacak. Tarifte 2 katını tarif etmissiniz. Açıklarsanız sevinirim.
Selametle kalın
Vildan
merhaba vildan hanım
iki yufka için yapılan işlemleri yazmışım diğer yufka içinde aynı işlemler yapılacak ama haklısınız biraz karışık olmuş ben beş yufka kullandığım icin malzemelere öyle yazdım. Siz isterseniz dört yada altı yufka ile yapın. Ben beşinci yufkanin yarısına sosu sürüp diğer yarısını üzerine örtüp yaptım. Böylece yine iki kat olmuştu. iki yufkadan 14 yada 16 adet börek çıkıyor. Yufkanin büyüklüğüne göre.. bu boregin peynirli yada patatesliside çok güzel oluyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur..
Sevgilerimle
Yorum Gönder