Bu Blogda Ara

23 Ekim 2012 Salı

Börekitas

Hafta sonu annem buzluğa atmak için bolca patlıcan közlediğini görünce ben de çoktandır aklımda olan bu börekitas yada patlıcanlı poğaçaları yaptım. Gevrek hamur içinde mis gibi közlenmiş patlıcan.. Aşağıdaki ölçülerle, hamurunu ince açıp, minik minik yapınca 55 adet çıktı. Bu börekitasları yapıldığı gün servis edin ertesi güne aynı kıtırlığı kalmıyor, tabi kalırsa:) Bizde fotoğraf çekmek için ayırdığım  bir kaç tanesi kaldı...
Siz sormadan ben söyleyim, bu tarifte kabartma tozu yada maya yok..
malzemeler:
1 çay bardağı svı yağ
1 çay bardağı tereyağ (eritilmiş)
1 çay bardağı su
1 çay bardağı eski kaşar peyniri (ince rendelenmiş)
4 su bardağı un 
tuz (peynir çok tuzlu ise eklemeyin)
iç malzemesi:
2 adet közlenmiş patlıcan
1 çay bardağı beyaz peynir (rendelenmiş)
1 çay bardağı eski kaşar peyniri
tuz (peynirlerin tuz oranına göre)
üzeri için: 
1 yumurta sarısı
rendelenmiş eski kaşar peyniri
yapılışı: Patlıcanları ocakta közleyin. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. Bir kasese közlenmiş patlıcanı, beyaz peyniri ve eski kaşar peynirini karıştırın. Hamuru için, yoğurma kabına un hariç malzemeleri alın ve karışırın. Unu azar azar ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Buzdolabında üzerini örtüp, 20 dakika dinlendirin.  Tezgaha un serperek hamuru  çok ince açın. (bu işlemi yaparken hamuru üç parçaya bölüp yaparsanız daha kolay olacaktır.) Su bardağı yada aynı ölçüde bir kurabiye kalıbı ile daireler kesin. Her bir parçanın yarısına 1 çay kaşığı kadar patlıcanlı harçtan koyup, diğer yarısını ile kapatıp, yarım ay şeklini verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. (ben yumurtanın içine bir kaç damla vişne reçeli damlatdığım için koyu renk oldu) Üzerine ince rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.