Bu Blogda Ara

24 Ekim 2012 Çarşamba

İrmikli Şekerpare

 
İrmikle yapılan şerbetli tatlılar benim daha hoşuma gidiyor.. Daha öncede irmikli şekerpare tarifi vermiştim.. Aralarındaki fark bu tarifte irmik miktarı daha fazla ve irmiğin kavrularak yapılıyor olması.. Daha bayram için ne tatlısı yapacağını karar veremeyenler için bir tarifte benden olsun:) Bizde her bayram olduğu gibi bu bayram da annem meşhur baklavasından yapacak..  Allah'ın izniyle memlekette dede evinde kuzenler, dayılar, yengelerle geçireceğimiz bir bayram için bu gün ailecek yola çıkacağız.. Size de şimdiden sevdiklerinizle,ağız tadıyla geçereceğiniz bir bayram diliyorum. İYİ BAYRAMLAR...
malzemeler:
250 gr. tereyağ
4 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı maden suyu
1 çay bardağı ceviz yada fındık (ince dövülmüş dövülmüş)
500 gr. irmik
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1 tutam tuz
şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
üzeri için:
dolma fıstığı yada fındık
yapılışı: Bir tencerede irmik ve tereyağını yarım saat çok ağır ateşte sürekli karıştırarak pembeleştirin. soğuduktan sonra yumurta, elenmiş un, maden suyu, toz şeker, kabartma tozu, ceviz içi ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Diğer tarafta toz şeker,  suyu, ve çubuk tarçını kaynatın. 2 taşım kaynadıktan sonra şerbeti soğumaya bırakın. Sıcak şekerparenin üzerine soğuk şerbeti gezdirin.  
Posted by Picasa

23 Ekim 2012 Salı

Börekitas

Hafta sonu annem buzluğa atmak için bolca patlıcan közlediğini görünce ben de çoktandır aklımda olan bu börekitas yada patlıcanlı poğaçaları yaptım. Gevrek hamur içinde mis gibi közlenmiş patlıcan.. Aşağıdaki ölçülerle, hamurunu ince açıp, minik minik yapınca 55 adet çıktı. Bu börekitasları yapıldığı gün servis edin ertesi güne aynı kıtırlığı kalmıyor, tabi kalırsa:) Bizde fotoğraf çekmek için ayırdığım  bir kaç tanesi kaldı...
Siz sormadan ben söyleyim, bu tarifte kabartma tozu yada maya yok..
malzemeler:
1 çay bardağı svı yağ
1 çay bardağı tereyağ (eritilmiş)
1 çay bardağı su
1 çay bardağı eski kaşar peyniri (ince rendelenmiş)
4 su bardağı un 
tuz (peynir çok tuzlu ise eklemeyin)
iç malzemesi:
2 adet közlenmiş patlıcan
1 çay bardağı beyaz peynir (rendelenmiş)
1 çay bardağı eski kaşar peyniri
tuz (peynirlerin tuz oranına göre)
üzeri için: 
1 yumurta sarısı
rendelenmiş eski kaşar peyniri
yapılışı: Patlıcanları ocakta közleyin. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. Bir kasese közlenmiş patlıcanı, beyaz peyniri ve eski kaşar peynirini karıştırın. Hamuru için, yoğurma kabına un hariç malzemeleri alın ve karışırın. Unu azar azar ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Buzdolabında üzerini örtüp, 20 dakika dinlendirin.  Tezgaha un serperek hamuru  çok ince açın. (bu işlemi yaparken hamuru üç parçaya bölüp yaparsanız daha kolay olacaktır.) Su bardağı yada aynı ölçüde bir kurabiye kalıbı ile daireler kesin. Her bir parçanın yarısına 1 çay kaşığı kadar patlıcanlı harçtan koyup, diğer yarısını ile kapatıp, yarım ay şeklini verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. (ben yumurtanın içine bir kaç damla vişne reçeli damlatdığım için koyu renk oldu) Üzerine ince rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Lezita ile Hayatın Lezzetleri


Lezita ile Hayatın Lezzetinde buluştuk. Hayatın Lezzeti Lezita, herkesi mutfağının pratik şefi olmaya davet ettiği, sadece dört dakikada hazırlanan sağlıklı ve güvenilir Pratik Şef Ailesinin en yeni lezzetlerini özel bir Workshop ve Pişirme Deneyimi etkinliğinde tanıttı.   Lezita Pratik Şef Ailesinin en yeni ürünleri Acı Soslu Pişmiş Kanat, Pişmiş Fileto Parçası ve Özel Kaplamalı Nugget ile tanışıp, birlikte yemek yapmanın keyfini de çıkardık ve afiyetle yedik. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi  sunarım.
Lezita’dan Türk mutfağına yenilikçi, leziz, sağlıklı ve yaşamı kolaylaştıran ürünler
Açılışta yaptığı konuşmada, Lezita’nın kurulduğu 2006 yılından bu yana kalitesi, hijyeni, lezzeti ve ürün çeşitliliği ile sektörünün önde gelen markaları arasındaki yerini aldığını vurgulayan Lezita Zincir Mağazalar Satış Müdürü Mesut Ergül, “Lezita, bugün, toplam 100 bin metrekarelik alanı ve yüzde 7’lik pazar payı ile ülkemizin en büyük, üretimde geliştirilen en son teknolojilere sahip ve en hijyenik et entegre tesislerinden biri olarak faaliyetlerine devam ediyor. Lezita’nın Türk mutfağına yenilikçi, lezzetli, sağlıklı ve yaşamı kolaylaştıran ürünler sunma hedefinin en güzel örneklerinden olan Pratik Şef Ailesi’ni bu yıl ki en önemli ürün ailesi olarak tüketicilerimizin beğenisine sunduk. Sadece dört dakikada hazırlanan adı üstünde son derece pratik seride, modern ve son teknolojilerle, yüksek hijyen standartlarında üretilen çıtır kaplamalı pratik ürünlerimiz, köftelerimiz ve geleneksel döner ürünlerimiz yer alıyor” dedi.
Lezita Acı Soslu Pişmiş Kanat her damak zevkine hitap ediyor
Pratik Şef Ailesi’nin en yeni üyelerinden olan Lezita Acı Soslu Pişmiş Kanat, 7’den 70’e herkese hitap eden ve evden restoranlara tüketilebilen bir ürün. Lezita, önce tazecik kanatları özenle seçiyor. Sonra bu nefis kanatları, özenle soslayıp, çeşitli malzemelerle süslüyor. Son olarak da fırında nar gibi olana kadar güzelce pişiriyor. Size de sadece, birkaç dakikada ısıtıp afiyetle yemek kalıyor. Lezita Acı Soslu Pişmiş Kanat, yanında baharatlı sote mevsim sebzeleri ile servis edilince bir harika oluyor.
Lezita Pişmiş Fileto Parçası’na doyum olmuyor
Kemiksiz göğüs etinden üretilen Lezita Pişmiş Fileto Parçası, Pratik Şef Ailesi’nin diğer üyeleri gibi dört dakikada pratik bir şekilde hazırlanıyor. Lezita Pişmiş Fileto Parçası hazırlanırken, göğüs eti inceltilip şeritler halinde kesiliyor, üzeri özel bir kaplama ile kaplanarak farklı bir lezzet ve çıtırlık kazandırılıyor. Etkinlikte röşti patates ile servis edilen Lezita Pişmiş Fileto Parçası, hafif ve lezzetli bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Yüzde 100 piliç göğüs etinden Lezita Özel Kaplamalı Nugget
Pratik Şef Ailesi’nin bir diğer yeni üyesi, yüzde 100 piliç göğüs etinden üretilen Lezita Özel Kaplamalı Nugget. Sadece piliç göğüs eti kullanılarak hazırlanan karışım, karabiber ve tuz ile lezzetlendiriliyor. Kendine özgü şeklini alması için özel kalıplardan geçirilen bu lezzet, kesildiğinde bembeyaz göğüs eti ortaya çıkıyor. Siyah zeytinli endivyen yeşillik salatası ile servis edilmesi öneriliyor.


Blogger arkadaşlarımızla o akşam hazırladığımız  lezita ile pratik lezzetlerimiz ise;


Siyah zeytinli Endivyen Yeşillik Salatası, Lezita Özel Kaplamalı Nugget.

malzemeler:

10 adet Lezita Özel Kaplamalı Nugget1 demet endivyen ya da Akdeniz yeşillikleri6 adet çeri domates15-20 adet dilim siyah zeytin1 çay bardağı tulum peyniri2 yemek kaşığı balzamik sirke5-6 dal taze kekikDeniz tuzu, değirmen karabiberSızma zeytinyağı
yapılışı: Sos için karıştırma kabına balzamik sirke, zeytinyağı, ayıklanmış taze kekik, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.Yeşillikleri eliniz ile parçalayıp sosun olduğu kaba ekleyin.Domatesleri ikiye bölün ve kaba koyun. Zeytini ilave edin .İyice harmanlayın ve servis tabaklarına alın. Üzerine tulum peynirini elinizle ufalayarak serpiştirin. Orta boy bir tavada ya da önceden ısıtılmış 180 derece fırında nuggetları kızartıp salatanın üzerine koyarak servis yapın.



Röşti patates, Lezita Pişmiş Fileto Parçaları
malzemeler: 
8 adet Lezita Pişmiş Fileto Parçaları
2 tane iri  patates
1 yemek kaşığı tereyağ
4 dal Frenk soğan
Tuz
Karabiber
yapılışı: Patatesleri tam pişirmeden haşlanır,soyulur ve rendelenir. Patatesler ince kıyılmış Frenk soğan, tuz, karabiber ile harmanlanır. Bir kalıp yardımı ile şekil verilir. Bir tavada tereyağı eritilir ve röştiler pişirilir.  Başka bir tavada tavuklar pişirilir ve röşti patates ile servis edilir

Sote mevsim sebzeleri, Lezita Acı Soslu Pişmiş Kanatmalzemeler:
8 adet Lezita Acı Soslu Pişmiş Kanat
1 adet havuç
1 adet kabak
100 gr brokoli
50 gr brüksel lahanası
2 dal taze kekik
2 dal taze biberiye
10 ml balzamik sirke
20 gr tereyağ
tuz, karabiber
yapılışı: Sebzelerimizi istediğimiz şekilde doğrayıp kaynayan suda haşlıyın. Tabi burada en zor haşlanan dan en kolay haşlanan sırası ile sebzeleri haşlayıp buzlu suda renkleri bozulmasın diye biraz tutup süzün. Tavaya tereyağı koyup yağda sebzeleri biberiye, kekik ve balzemik sirke ekleyerek soteliyin. Sebzeleri hazırlarken bir yandan da önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında kanatları 15 dakika pişiriyoruz. Servis tabağına sebzelerimizi ve kanatlarımızı koyup servis edin.
afiyet olsun...

22 Ekim 2012 Pazartesi

İçli Köfte

Bu köfteleri yapalı, fotoğrafını çekeli bir kaç hafta oldu. Buraya yazsam mı yazmasam mı kararsız kaldım. Kim daha önce hiç içli köfte yapmamış yada yapan birini görmemiş internetten bulduğu tarifle bu işe kalkışır diye düşündüm. Belki bir tane daha benden vardır dedim:) Ben kardeşimle birlikte kalkıştık. Gerçi kayınvalidesi fatma teyze çok güzel  yapar. Güzel iyi yapan bir kaç kişiyi arayarak püf noktalarını tarif istedi.. Hepsi hemen hemen aynı şeyleri söylemişti. Adana'ya gittiğinde yapım aşamaları görmüş. O sadece soğanları doğrama işinde katkıda bulunuyormuş. Tam imece usulu yapılıyor, kimi iç malzemesini, kimi yoğurmasını, beyler ise mangalda pişirme işini üstleniyor diye anlatıyordu.. Ben içli köfteyi daha önce yağda kızartılarak yada haşlanarak pişirildiğini biliyordum. Mangalda pişmiş halini de sevdim. İmkanınız varsa mangalda pişirmenizi öneririm.
İçli köftenin en zahmetli yanı bulguru yoğurma kısmı, burda bu işi ben üstlendim. Kardeşim ise içini hazırladı, şekillendirmeyi birdikte yaptık. En eğlenceli kısmı ise buydu.. Benim yaptığım şekiller fotoğraftaki gibi oldu. Kardeşim yaptıkları ise yuvarlak yassı ve büyüktü. Ne ben onun verdiği şekli verebildim ne o benimkiler gibi yapabildi.. Bu arada aşağıdaki ölçülerden altmış adet köfte hazırladık.. Kardeşimin yaptıkları normalden büyüktü onu da hesap edersek normal boyutta daha fazla köfteniz olur.. 
malzemeler:
1 kg. köftelik bulgur
400 gr. kıyma(yağsız)
2 adet yumurta 
2-3 çorba kaşığı salça(biber, domates karışık)
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
iç malzemesi:
1 kg. kıyma (yağlı)
10 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı salça
1/2 demet maydanoz
1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
kimyon, karabiber, nane
yapılışı: İç harçı hazırlamak için; Soğanları yemeklik doğrayın. Bir tencereye sıvıyağı alın. Soğanları pembeleşinçeye kadar kavurun. Salçayı (biber, domates karışık) ekleyip, kavurmaya devam edin. Kıymayı ekleyip, rengi değişene kadar kavurun. Ceviz ve baharatları ekleyip, tatlandırın. Minik doğranmış maydanozu ekleyip, ocağı kapatın. Mümkünse bir gece buzdolabında bekletin. (iç harç şekil verirken soğuk olursa işinizi kolaylaştıracaktır.) Dış kısmı için: Bulguru yoğurma kabında normal su ile ıslayıp, üzerini kapatıp, 10-15 dakika bekletin. Kıymayı, yumurtayı, salçayı, irmiği ve unu ekleyip, arada su ekleyerek yaklaşık bir saat yoğurun. (kıvama geldiğini anlamak için elinizde yuvarladığınızda elinize yapışmıyorsa olmuş demektir.)  Elinize cevizden büyük parçalar kopartıp, yuvarlayın. İşaret parmağınızla ortasına yuvarlayarak çukur açın. Kıymalı harçtan doldurarak oval şekli vermeye çalışarak kapatın. İster bol yağda suda haşlayarak pişirin.

18 Ekim 2012 Perşembe

Göçmen Böreği


Son günlerde elimden düşürmediğim Gülhan Kara'nın çay saati kitabından uyguladığım bir börek.. Kitapta öyle güzel pasta, tart, salata ve tuzlu tarifleri var ki çay daveti masalarını süsleyecek..  Ben ilk bu börekten başlamak istedim. Sosu farklı geldiği için, fırında pişerken kabaran lezzetli bir börek oldu..
malzemeler:
3 adet yufka
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı un
200 gr. yağsız peynir yada lor
1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı çörek otu, susam
yapılışı: Yoğurt, süt, yağ, un, karbonat ve 1 yumurtayı çukur bir kapta iyice çırpın. Beyaz peyniri ufalayın. Doğranmış maydanoz ile karıştırın. Yufkaları tezgaha yayıp yarısını kaplayacak şekilde peynir serpip kaşık kaşık sütlü karışımdan dökün ve diğer yarısını peynirli soslu kısmın üzerine kapatın. İki tarafından büzerek toplayıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. 3 yufkayı bu şekilde hazırlayarak tepsiye döşeyin. Artan sütlü karışıma 1 yumurta ekleyip çırpın ve böreğin üzerine sürün. Üzerine susam ve çöre otu serpip 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

17 Ekim 2012 Çarşamba

Yoğurtlu Mercimek Ezmesi

Çay daveti sofralarınızı süsleyecek güzel bir salata.. 
malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
4-5 adet patates
1/2 demet maydanoz
4-5 dal yeşil soğan
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
sıvıyağ, limon suyu
karabiber, kimyon, pul biber, tuz
üzeri için:
1/2 paket labne peyniri
2 çorba kaşığı mayonez
1 kase yoğurt
sarmısak
yapılışı: Mercimeği bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su dökün. Kaynayıp, suyunu çekene kadar pişirin. Patatesleri haşlayın ve ezin.  Bir tavaya sıyıyağ alın. Yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun. Pembeleşince salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Baharatları ekleyip, ocağı kapatın. Büyük bir kasede mercimeği, patatesi, kavrulmuş soğanı, doğranmış maydanozu, sıyıyağ ve limon suyunu ekleyip yoğurun. Minik doğranmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Uygun bir tepsiye  yayın. (kare bir tepsi olursa güzel dilimler kesmeniz açınsından iyi olur) Yoğurt, mayonez, labne peyniri ve dövülmüş sarmısağı ekleyip, çırpın. Mercimekli karışımın üzerini kaplayın. Doğranmış maydanoz ve pul biberi ile süsleyin. 

16 Ekim 2012 Salı

Milföy Poğaça

Annemin kuzeni Huriye teyze geçen haftalarda bize geldiğin yaptığında yemiştim ilk bu poğaçalardan.. O günden beri her gelen misafire bu poğaçalardan yapıyorum:)
Önemle belirtmek isterim ki; bu poğaca için kullanılan bardak ölçüsü 200 ml ve silme olacak. Hamur yoğurma sırasında yada şekil verirken 1 kaşık dahi un eklenmeyecek. Cıvık ve ele yapışan bir hamur oluyor. Ama panik yok pişince milföy lezzetinde poğaçalarınız olacak:)
Ayrıca bu hamuru hazırlayıp, buzlukta saklayabilirsiniz, dileğiniz zaman çıkartıp pişerebilirsiz. Yada hamurunu bir kaç gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Aynı hamuru hazırlayıp, bir gece beklettikten sonra lokma gibi yağda da kızartabilirsiniz..
Ben son yapışlarımda sıcak servis etmek adına; akşamdan hazırladığım hamuru sabah şekillendirip, tepsiyle tekrar buzdolabında bekletip, çay demlenirken fırına atıyorum. Sıcak sıcak servis ediyorum..
Kabartma tozu yada maya kullanmıyoruz..
malzemeler:
1 paket margarin-oda sıcaklığında (sana hüner)
1 su bardağı süt
3,5 su bardağı un
tuz
iç malzeme;
1 su bardağı lor
maydanoz yada dereotu
üzeri için:
1 yumurta sarısı
susam, çöreotu
yapılışı: Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıp yoğurun. Buzdolabı poşetine alıp, bir gece buzdolabında bekletin. Hamurdan cevizden büyük parçalar kopartıp, elinizde yuvarlayın. Avuçunuzda açıp iç malzemesinden koyun. Kapatıp yuvarlayın. (avuç içinizi sıvı yağ ile ıslatırsanız şekil verirken size kolaylık sağlayacaktır) Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam yada çöreotu serpin. 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
afiyet olsun...

15 Ekim 2012 Pazartesi

Muzlu Tart

Çok uzun zaman önce aldığım tart kalıbımı dün çaya gelen arkadaşlarım için yaptığım bu muzlı tart ile deneme fırsatım oldu.. Lezzet olarakta,  görünüm olarak memnun kaldığım bir tart oldu..
Bu gün takvim doğum tarihimi gösteriyor. Dün bu yaşta da doğum günü kutlanır mı diyen ben, bu gün içimde ayrı bir heyecan var.. İyi ki doğdum ben:)
malzemeler:
2 adet yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı yoğurt
1/2 kahve ficanı kakao
2,5 kahve fincanı un
1 paket  kabartma tozu
1 paket vanilya
keki ıslatmak için; 1/2 çay bardağı süt
krema için:
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un (silme)
1 çorba kaşığı nişasta (silme)
1 çorba kaşığı tereyağ
100 gr. labne peyniri
1 paket vanilya
üzeri için:
1 adet muz
1 paket tart jölesi
yapılışı: Kek için şeker ve yumurtayı çırpın. Kakaoyu ekleyip karıştırın. Sıvı yağ ve yoğurt ekleyip, karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyip ekleyin. Margarin ile yağlanmış tart kalıbına boşaltın. 175 derece ön ısıtma yaptığınız fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, ılınan keki servis tabağına alın. Süt ile özellikle kenarlarını ıslatın. Krema için; süt, toz şeker, yumurta sarısı, un ve  nişastayı bir tencereye alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. Labne peyniri, vanilya ve tereyağı ekleyip çırpın. Kekin boşlukta kalan kısmına kremayı boşaltın. Dilimlenmiş muz dilimlerini dizin. Üzerine tart jölesini dökün.
afiyet olsun....

9 Ekim 2012 Salı

Haşhaşlı Lokum

Benim için mayalı hamur yoğurması, ona şekil vermesi sonrasında pişerken iki katına çıkması seyretmek pek keyifli:) Bir çok blogta bu şekilde tarçınlı cevizli çörekler görüyordum. Ben haşhaş ezmesi, tahin ve ceviz üçlemesi ile hazırladım. Bizim hanede pek sevildi.. 
malzemeler:
1 su bardağı süt (ılık)
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta+1 adet yumurta akı
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket ınstant maya
4-4,50 su bardağı un
iç malzemesi:
100 gr. margarin (oda sıcaklığında)
3-4 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tahin
6 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı ceviz(ince dövülmüş)
üzeri için: 
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı süt
süsleme için: mavi haşhaş, susam vs.
yapılışı: Hamur yoğurma kabına süt alın. İçine mayayı ufalayıp, şekeri ekleyip, 10 dakika mayanın eriyip, kabarması için bekleyin. Yumurta, sıvı yağı ev tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyip, yumuşak hamur yoğurun. Kabın üzerini streç flim ile örtüp, ılık bir yerde hamur iki katına çıkana kadar 30-35 dakika mayalandırın. Hamuru ikiye bölün. Her bir parçayı un serptiğiniz tezgahta açabildiğiniz kadar dikdörtgen şeklinde açın. Haşhaş ezmesini sıvıyağ ile inceltin, (haşhaş ezmeniz yeterince yağlı ise eklemenize gerek yok)  tahini ekleyip karıştırın. Açtığınız hamura önce margarinin yarısını  sürün, Haşhaş ezmeli karışımından sürün. Toz şeker ve ceviz içini eşit şekilde serpin. Uzun kenarından başlayarak rulo sarın. Karşılık üçgen gelecek şekilde iki parmak genişliğinde kesin. Geniş kısmının ortasına yuvarlak tahta kaşık ile bastırın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı, süt karışımını sürün. Mavi haşhaş serpin. 175 derece fırında 30-35 dakika pişirin. 

3 Ekim 2012 Çarşamba

Kedi Dilli Pasta

Çoçukların çok seveceği pratik bir pasta...
malzemeler:
400 gr. kedi dili bisküvi
2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı nescafe
2 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
150 gr. çokokrem
1 paket labne
1 adet muz
süslemek için:
fındık, fıstık, damla çikolata vs.
yapılışı: Geniş bir kasede ılık süt ve nescafeyi karıştırın. Kedi dili bisküvileri teker teker ıslatıp, 24 cm. kelepçeli kalıbın çevresine kedi dili bisküvileri dikine sıralayın. ( kelepçeli kalıbın dışına bisküvilerin boyu taşarsa alt kısmından kesip dizebilirsiniz) Tabanında kedi dili bisküvi ile kaplayın. Krem şantiyi 1 bardak sütle çırpın. Labne ve çokokremi ekleyip, çırpın. Hazırladığınız kremadan bir kat, dilimlenmiş muz dilimi bir kat kedi dili bisküvi (ister iki kat, ister üç kat) döşeyin. Üstünü fındık, fıstık, damla çikolata yada kakao ile süsleyin. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Kelepçeli kalıbı açıp, kurdele ile süsleyebilirsiniz..

1 Ekim 2012 Pazartesi

Mercimekli Haşhaşlı Börek

Yorucu ama güzel ve keyifli bir hafta sonunun ardından merhaba.. Kısa da olsa çoçukluğum geçtiği yerlere gitmek iyi geldi.. Eski dostlarla görüşmek...
Mercimekli böreğin bu halini daha çok sevdim. Çıtır çıtır bir börek oldu. Son bir haftadır iki defa mutfağımdan farklı misafir grupları için çıktı.. Mercimekli böreğin tadına ilk defa bakanlar ben söyleyene kadar kıymalı börek diye yediler.. Bir sonraki yapışımda hamurunu da kendim açmayı denemek istiyorum..
malzemeler:
4 adet yufka
1,5 su bardağı yeşil mercimek
3 adet soğan
1/2 demet maydanoz
kimyon, karabiber, tuz
sos için:
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvı yağ
yapılışı: Yeşil mercimeği bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su alıp, suyu bitene kadar haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayıp, kavurun. Haşlanmış mercimeği ekleyip, 5 dakika daha kavurun. Baharatları ve doğranmış maydanozu ekleyip, ocağı kapatın. Bir kasede haşhaş ezmesi ile sıvı yağı çatalla çırpın. Bir yufkayı tezgaha serin. Yağlı haşhaş ezmesinden her yerine sürün. İkinci yufkayı üzerine serin ve yağlı haşhaş ezmesinden sürün. Sigara böreği gibi 16 parçaya bölün. Her bir parçanın, geniş kısmına mercimekli karışımının yarısını paylaştırıp, sarın. Diğer iki yufkaya da aynı işlemleri yapın. (mümkünse bir gece buzdolabında bekletin) Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin.